Tips & Triks

 Kjenner du trafikkreglene?

Klikk her for å lese trafikkreglene for syklister (åpnes i ny fane)

Bli frivillig pilot

 

Vær med på å skape fantastiske øyeblikk og skjønne sykkelstunder ved å sykle turer sammen med de eldre. Det er ganske enkelt å komme i gang. Klikk herunder, utfyll skjemaet og vi guider deg frem til den nærmeste sykkel og noen eldre som er klare for en tur i det blå.

Flere av de eldre har ikke lenger den fysikk som kreves når det skal sykles en tur ned barndommens gate, ned til havna eller bare en tur rundt for å kjenne at de stadig lever. Derfor er budskapet klart i Sykling uten alder: Vi vil gi de eldre rett til vind i håret.

Registrer deg som pilot her 

Instruksjonsvideo

Takk til Mette Schwartz for vår 2016-utgave av instruksjonsvideoen.

Når du har tid og lyst

De mange rickshaws rundt omkring i landet venter bare på at du som pilot kan trå i pedalene og igjen få de eldre ut og se verden. Du kan selv booke en tur online, når tiden, lysten og været er til det, for det er ingen fastlagte vaktskjemaer. Din booking blir bekreftet av en medarbeider på brukerstedet, og når turen starter, kan du sammen med den eldre finne ut av hva dagens destinasjon skal være.

Så har du friske ben og lyst til å gi en sykkeltur gjennom byen, til skogs, vanv eller sågar ned “memory lane” – så bli pilot i Sykling uten alder. Her er du med på å gjøre en forskjell i et givende fellesskap, alt mens du lærer nye mennesker å kjenne og i tillegg får litt gratis mosjon.

Deg

Så lenge du kan syke, har gå-på-mot og lysten til å hjelpe andre, er det god plass til deg. Våre piloter er alt fra direktører til pensjonister og studenter. I instruksjonsvideoene på senne siden, kan du også lære alt om, hvordan du bruker en rickshaw.

Kjør sikkert:  “Sykle sakte – Svinge mykt”

Alle kan lære å kjøre en rickshaw. Hvis du er erfaren syklist, skal der ikke mye øvelse til før du er i gang.

Der er dog noen ganske få viktige hovedregler og teknikker du bør mestre før du sykler ut med passasjerer.

 1. Sykle alltid langsomt og etter forholdene. Især på de første turene skal du ikke sykle noe særlig hurtigere enn gå-tempo. For en passasjer føles hastigheten hurtigere enn den føles for piloten. Velg lette ruter de første gangene du sykler.
 2. Når du svinger, skal det likeledes foregå i meget langsomt tempo. Hold en god stabilitet ved ikke å svinge skarpt og ved å holde en god balanse. Len kroppen lett inn i svingen.
 3. Brems altid primært med bakbremsen (høyre hånd)
  Forbremsen (venstre) bremser på begge forhjul og kan til tider bremse en anelse skjevt, hvilket kan virke ubehagelig for den utrente pilot. Bruk derfor først forbremsen (venstre), når du nesten har stoppet opp. Sett ALLTID forbremsen i låst posisjon, når du står stille.

Her er noen viktige ting man bør huske på før turen:

 • Dersom du sykler uten passasjer, er det viktig å feste beltet slik at det ikke “henger og slenger”. Da kan det lett falle ut av setet og dermed komme inn i hjulet. Det kan ende med bråstopp! Pass også på løse klær, skjerf, pledd o.l.
 • Ha med pledd i tilfelle det blir kaldt for passasjeren på turen. Pass ogaå på at du har med det vindtette regntrekket (dersom det fulgte med sykkelen).
 • Sjekk lufttrykk i dekkene før du legger ut på tur (60-65 psi). For lite luft gjør sykkelen ustabil. Dessuten blir ruller sykkelen dårlig med bløte dekk – og både du og motoren må bruke mer kraft. Dermed blir rekkevidden på batteriet (og din kondisjon?) kortere.
 • Sjekk at batteriet er fulladet. Hvis det ikke er det, bør du begrense lengden på turen. Dessverre er det noen piloter som glemmer å sette sykkelen til lading etter turen. Pass derfor på at DU setter sykkelen til lading når du kommer tilbake, så slipper den neste piloten å oppleve det samme! 🙂
 • Sjekk bremsene! Før du setter passasjerer i setet, bør du ta en bremsesjekk. Sikkerheten står i høysetet, og da har bremsene 1. prioritet.
 • Når du har fått opplæring som pilot, er det viktig at du først tar noen turer sammen med en eller to passasjerer som kan gå ut av sykkelen dersom det skulle oppstå problemer. Test ruter, og finn ut hvor det er bakker du mestrer – og ikke mestrer. Å måtte snu i en litt bratt bakke med to passasjerer, kan være litt kinkig.
  Når du skal ha med passasjerer, er det viktig at du selv er trygg på sykkelen. Om du selv ikke helt mestrer sykkelen, smitter det over på passasjerene, som også blir utrygge. Da blir hensikten med turen borte, og de har kanskje ikke lyst til å bli med neste gang.

Instruksjonsvideoer

Forbered deg på din introtur ved å studere instruksjonsvideoene her på siden i ro og mak. God tur! Takk til Erik Albertsen fra FlyBy Film som har produsert alle videoene nedenfor.

Disse videoene er beregnet på sykling med Christianiabik-sykkelen.
Mye er likt på trioBike-sykkelen, men den har et ordinært sykkelstyre som gjør det enklere – spesielt å ta litt skarpe svinger.

Slik svinger du

 .

Slik bremser du

 .

Slik skifter du gir

 .

Batteriet

 .

Slik hjelper du passasjerer ombord

 .

Slik bruker du kalesjen

 .

Baggasjeplass

 

Ta gjerne turen tilbake hit om det er noe du føler deg usikker på etter at du har startet som pilot. Ingen var utlært etter første opplæring. Alle har brukt tid på å bli en erfaren pilot… 🙂