Å skaffe en sykkel

Et av de første spørmål som dukker opp når man skal starte et nytt kapittel med Sykling uten alder, er: Hvor/hvordan får jeg kjøpt en sykkel? Sykling uten alder – Norge, selger ikke sykler. Vi har heller ingen økonomiske bindinger til dem som importerer/forhandler sykler. Vi kan gi råd og fortelle om våre erfaringer. Vi har også jobbet med å få på plass en avtale med importører/forhandlere om en avtale for våre medlemmer, uten å lykkes. Vi håper likevel at vi skal få til dette på et senere tidspunkt.

Det første som må til når man skal starte opp med konseptet Sykling uten alder, er å skaffe penger til en eller flere sykler. Dette kan være utfordrende. Det er ikke alle kommuner som sitter klar med “åpen pengepung”, men vi har sett eksempler på at det har skjedd. Andre har fått politikere til å ta det opp i bystyret, og fått enstemmig JA. “Ingen kan si nei til et slikt flott konsept” – var tonen da Holmestrand bystyre behandlet en slik sak i 2015.

Men langt fra alle er like heldige. Da må man søke midler fra f.eks.:

  • Stiftelser (Sparebankstiftelsen DNB, din lokale Sparebankstiftelse, Gjensidigestiftelsen m.fl.),
  • Lokale banker og bedrifter,
  • Foreninger som Kiwanis, Lions, Odd Fellow o.l.
  • Lokale legater.
  • Foreningen “Livsglede for eldre” har i noen tilfeller vært med på å finansiere sykler.
  • Nasjonalforeningen for folehelse.
  • Vi har også sett eksempler på at privatpersoner har gitt penger til en sykkel.

Når finansieringen er på plass, skal man velge sykkel. Vi har laget en liste med krav til en god sykkel for Sykling uten alder-konseptet. Det finnes flere gode modeller, og våre danske venner (Cykling uden alder) jobber stadig tett sammen med nye og eksisterende produsenter for å justere og forbedre syklene. Sykling uten alder .- Norge, har også tett kontakt med importørene for å påvirke utviklingen og tilpasning av syklene, slik at de best mulig tilfredsstiller våre behov. Ett eksempel er trioBike, som byttet el-system da det viste seg at det systemet de brukte, ikke var godt nok for norske forhold.

Dette er en liste over kriterier vi anbefaler at man tar hensyn til når man skal vurdere en sykkel:

  1. Lav innstigningshøyde. Vi anbefaler 15 cm. eller lavere, og aller helst smarte løsninger som gjør innstigning enklere for mennesker med nedsatt mobilitet og balanse.
  2. Passasjersete foran på sykkelen. Dette gjør det enklere å snakke med hverandre. Eldre mennesker med nedsatt hørsel og svak stemme, synes det er vanskelig å føre en samtale om de sitter bak piloten.
  3. El-motor. Mange syklister vil kanskje kunne sykle uten motor-hjelp, men for å gjøre sykling ilgjengelig for alle, anbefaler vi elektrisk hjelpemotor,. Selv syklister som er i god fysisk form, vil ha mer pust for å kunne samtale, om de bruker motoren av og til. Men ikke la motoren gjøre deg inaktiv. Det skal fortsatt være en «sykle-opplevelse».
  4. Tilgang for personløfter. Noen passasjerer kan trenge å bli løftet ombord i sykkelen, så det er viktig at sykkelen gir tilgang til personløfter. Det er ofte høyden under fotbrettet som er kritisk for at personløfteren skal komme til.
  5. Kalesje som enkelt kan monteres og demonteres.
  6. Plass til bagasje (helst over 50 liter).
  7. Kontakt med lokale aktører for vedlikehold og reparasjoner. Det beste er å kjøpe sykkelen av en lokal forhandler – om det finnes en slik. Hvis ikke, bør man i det minste ha en serviceavtale med en lokal sykkelforretning.
  8. Sikkerhetsbelter som er enkle å feste  og stramme, selv med to passasjerer.
  9. Dokumentert stabilitet og holdbarhet.
  10. Maksimum 100 cm sykkel-bredde og minimum 75 cm sete-bredde (helst mer).
  11. Sjekk leverandør og produsent for kunde-referanser (produkt-kvalitet, kundeservice og eventuelle klager)

Motoren:

Ifølge EU-regler, er det ikke tillatt med større motor enn 250 watt på en el-sykkel, for at den ikke skal klassifiseres som motorsykkel. Siden vi i Norge har mye bakker, og vi ofte har 100-150 kilo ekstra vekt (passasjerene), har Sykling uten alder søkt Vegdirektoratet om – og fått – dispensasjon til å benytte motorer på 500 watt. Dette gjør ikke motoren dobbelt så sterk (1 hestekraft = 735,5 watt), men det vil hjelpe.

Både trioBike Taxi og Christiania Bike leveres med ProMovec El-system. Dette er den beste løsningen, bl.a. fordi den har et «gass-håndtak», som på en motorsykkel. Denne er spesielt til gor hjelp i bakkene. Selv når du tror at «nå klarer jeg ikke mer», er det bare å gi «bånn gass», så drar den deg opp relativt bratee bakker. Bare trå so godt du kan, så hjelper motoren deg opp…  🙂

Hva slags motor som sitter i Redding sin sykkel, vites ikke sikkert. Men ifølge “sikre kilder” kan den leveres med en kinesisk motor på 500 watt. Det blir uansett spennende å se nærmere på denne modellen. Våre venner i Nijmegen, som har benyttet en testversjon en stund, skryter iallefall av den – uten at vi vet sikkert om det er patriotisme eller rene fakta som ligger til grunn… ?!?  😀


Sykkeltyper som er testet og oppfyller de fleste kriteriene:

 

trioBike Taxi

triobike_taxi_nyDette er den dyreste sykkelen. Vi anbefaler denne først og fremst pga. genial løsning for innstigning. Passasjeren kan bare stå rolig mens sykkelen trilles inntil – og man kan sette seg rett ned.

Setet har god bredde (90 cm. gir god plass til 2 personer) og er mykt og komfortabelt. Man sitter også noe mer bakoverlent enn i enkelte andre sykler. Det gjør at passasjeren får en mer behagelig tur!

Noen synes denne sykkelen føles litt “vinglete” – spesielt om man sykler uten passasjer(er) og i litt høy fart. Det er for så vidt riktig. Den er forholdsvis lett, og i og med at det er to hjul foran, vil en liten dump eller ujevnhet i veibanen gjøre at man må holde godt  fast i styret (om farten er høy). Nå er imidlertid ikke disse syklene beregnet på “fart og spenning”. Holder man seg innenfor våre forsiktighetsregler (bl.a. maks 15 km/t), er ikke ustabiliteten et problem. Med passasjer i setet, blir opplevelsen/stabiliteten en helt annen

Sykkelen kom i 2017 i en sterkt oppgradert utgave. Kalesjen, passasjersetet og fotbrettet har blitt mye bedre. Stabiliteten har også blitt forbedret. Den leveres nå med en motor på 500 watt.

trioBike Taxi leveres nå også med en Brose krankmotor mot et tillegg på kr. 10.000. Dette er en meget sterk motor, og den kan også – på forespørsel leveres med belte i stedet for kjede.

 

Bakfiets «Riksja».

Dette er en svært god og robust sykkel fra den nederlandske produsenten Azor Bike. Sykkelen er meget solid, og har den samme gode kvaliteten som vi kjenner fra andre «Bakfiets-sykler». Etter et besøk på fabrikken i Nederland – hvor vi ved selvsyn fikk se hele produksjonsprosessen –  er vi overbevist om at dette er en sykkel man vil ha stor glede av i mange år. Dette er meget godt håndverk!

Sykkelen er utstyrt med en Shimano Steps krank-motor, som er veldig slitesterk. En 250 watt krank-motor er like god som en 500 watt bakhjulsmotor. Tilbakemeldingene fra brukersteder som har denne sykkelen, er meget gode.

Det forlengbare fotbrettet, sikrer at passasjerer kan gå om bord enkelt og trygt . Sykkelen er standard utstyrt med tykke ventilerende puter. Kalesje og/eller foret trekk kan bestilles separat. Kalesjen gir ikke bare beskyttelse mot sol og regn, men gir også sykkelen et vakkert utseende.

Prismessig er denne noe rimeligere enn trioBike Taxi (det burde vært motsatt). Se hjemmesiden til Sykkellykke for nøyaktige priser (husk å legge til kalesje og ev. foret trekk).


 

NB! Husk å utstyre hver sykkel med 3 stk. sykkelhjelmer. Det er ikke påbud om sykkelhjelm i Norge, men vi ønsker ikke at noen skal bli skadet om det skulle skje et uhell. Vel så viktig som en hjelm, er imidlertid å bruke belte. Det forhindrer at noen faller ut av sykkelen ved en uønsket bråstopp!

 


 Noen bilder fra «rundt om i verden».

To eldre damer koser seg på tur
Gleden ved å komme ut og få kjenne vind i håret, er den samme verden over. Her er 2 fornøyde damer fra New Zealand ute på sykkeltur.
Klart for tur til Brekkeparken i Skien
Fra en sykkeltur i Sydney – Australia desember 2018

Tyskland – Januar 2019


Judy leder an i Fox River Trail (Illinois – USA)


Uppsala – Desember 20178

sandefjord
Fjorden Sanitetsforening sørger for at mange av Sandefjords eldre kommer seg ut på tur.
Vi ønsker alle en god tur, og minner dere om å

Sykle Sakte og Svinge Mykt